📅 30 października br. w Centrum Symulacji Medycznej w Zabrzu (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach) odbyły się kolejne warsztaty w ramach międzynarodowego projektu „Systemy Żywnościowe i ścieżki polityczne na rzecz równego żywienia ludności w Europie” – FOODPATH 🌍🥗

Po raz kolejny do współpracy zaproszeni zostali przedstawiciele Szpitala Miejskiego w Zabrzu Sp. z o.o. 👩‍⚕️👩‍🍳
Naszą placówkę reprezentowały:
🔹 dr n. med. i n. o zdr. Nicola Dąbrowska-Szeja – Kierownik Działu Żywienia
🔹 mgr Agnieszka Rogóż – Dietetyk Kliniczny
🔹 Lilianna Czaplak – Pielęgniarka Środowiskowa

Warsztaty koncentrowały się na problemach obserwowanych w naszym mieście 💬
Celem spotkania była identyfikacja i zrozumienie społecznych, handlowych i politycznych uwarunkowań oraz mechanizmów nierówności związanych z żywnością, a także poszukiwanie rozwiązań, które mogą przyczynić się do poprawy zachowań żywieniowych i ograniczenia nierówności w dostępie do żywienia wśród osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. 🤝

W wydarzeniu wzięli udział również przedstawiciele zabrzańskich placówek oświatowych, Caritas Polska, Banku Żywności oraz inni lokalni interesariusze. 👏

💡 Dziękujemy za zaproszenie i inspirującą wymianę doświadczeń!
Wspólnie możemy działać na rzecz zdrowszego i bardziej zrównoważonego żywienia w naszym regionie. 💚